26 Şubat 2012 Pazar

Parkinson Hastası İçin Kısa Bilgi

Parkinson Hastalarının vücutlarında- özellikle el ve ayaklarda tremor ve kaslarda rijidite olduğundan fizyoterapi çok büyük önem taşımaktadır. Bu hastalar için hareketleri gösteren bir el kitapçığı mevcuttur. Bu kitapçığın pdf formatındaki web adresi ise: http://www.saglikaktuel.com/file/parkinson_el_kitabi.pdf

Sertleşen, kasılan kasların açılması çok önemlidir. Aksi taktirde hareketsiz kalan hasta git gide daha süratli şekilde kendi işini yapamaz ve başkasına bağımlı hale gelir. Ceketini giyip çıkaramaz, bardağını, kaşığını tutamaz, oturduğu yerden kalkamaz, yatakta dönemez. Eli ve kolu kasılmaktan aşırı yorulduğundan kaşığını, çatalını  tutamaz, yemekten vazgeçer. İştahsızlık yaşar, kilo kaybı olur. Kabızlık hem yemek yiyememkten hem de ilaç ve hastalığın yan etkileri olarak görülür. Sürekli vücudunda ağrılar hisseder. Hareket ederse bu ağrıların daha da artacağını düşünür, hareketten korkar hale gelir. Oysa tam tersidir. Hareket ettikçe rahatlar. Bu hastalara aynı zamanda depresyon da eşlik eder. Depresyon da hareket isteğini azaltır. Kabuğuna çekilir.

Bu hastalar günlük yaşamdan kopmamalıdır. Açık havada yürüyüş yapmalıdır. (denge bozukluğu yaşayanlarda gerekirse yardımcıyla yürüyüş). Açık hava önemli çünkü Parkinson hastalarında D vitamini de azalmaya başlayabilir. Açık hava hem D vitamini hem de depresyon için çok yararlıdır.

D vitamini vücudumuzda deride sentezlenir ve ağız yoluyla da ince bağırsaklarda emilip kana karışır.Kaynakları: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir, mantar. Ancak güneş ışığıyla 15 dakikada aldığımız D vitaminin gıda yoluyla almak için o gıdayı aşırı miktarda tüketmek gerekir ki bu da mümkün değil. Dolayısıyla hele eksiklik varsa Güneşe çıkmak gerekir.


D vitamini vücutta kemikler için gerekli kalsiyum ve fosfatın tutulumunu sağlar. Kemik ağrısı ve deformasyonuna sebep olur. Diş yapısı için önemlidir. Eksikliği böbreklere de zarar verir, kas güçsüzlüğü ve ağrı olur...


Parkinson hastalarında kas ağrısı olduğu kadar gribal enfeksiyona yakalanma da sıktır. O yüzden D vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirip gribal enfeksiyonlardan korur.

D vitamini sinir-beyin hastalıklarında bazı komplikasyonları önler. Şeker hastalığının gelişimini engeller.Tiroid hormonları için gereklidir.

25 Şubat 2012 Cumartesi

FERTİLİTE REHBERİ: Arındırma Diyeti ve Fertilite

FERTİLİTE REHBERİ: Arındırma Diyeti ve Fertilite: Yazımın başlığında fertilite geçiyor olması bahsini edeceğim arındırma diyetini sadece doğurganlığınızı arttırmak için yapabileceğiniz anl...

18 Şubat 2012 Cumartesi

CoQ10

VÜCUDUN KENDİSİNİN ÜRETEBİLDİĞİ COENZYMEQ10 (CoQ10) ADLI KİMYASAL BİLEŞİK 40 YAŞINDAN SONRA VÜCUDUMUZDA AZALMAYA BAŞLIYOR.






 CoQ10' nin kimyasal adı ubiquinone.


Ubiquitous sözlük anlamı: aynı zamanda her yerde bulunan... hazır ve nazır...

Hücrelerdeki enflamasyon (inflamation) bir çok hastalığa sebep olur. 
Bütün Antioksidanlar anti-enflamatuardır.
CoQ10 de çok güçlü bir antioksidandır.

Her sabah Omega 3 ile birlikte alıyorum. Omega 3 bir antioksidana ihtiyaç duyar...

14 Şubat 2012 Salı

Sosyal Medya - Sosyal Sorumluluk


Medya: İletişim ortamıdır…
Medya: iletişim araçlarıdır…
İşaret dili alfabesiyle Medya:

Medyanın görevi, her konudaki bilgiyi görsel, işitsel ve yazılı olarak  insanlara aktarma, bilgilendirme, haberdar etmektir. Kısaca bilgi akışını sağlar.
Çağın şartları gereği son yıllarda hayatımıza bir de ‘Sosyal Medya’ girdi: Facebook, Twitter, Blog, Msn, vs.
Çağın gereği çağdaşlaşıyoruz galiba. Kredi kartı borcu bini aşmış ama elinde en yeni cep telefonu modeliyle twitıra girip Hophoperoltoperol twitini atarak mı çağdaş oluyoruz? onu bilemedim işte. Medya çalışanları da özgürce twit atabiliyor mu? Çağdaş olduysak özgür müyüz aynı zamanda? Özgürlük 140 karaktere sığar mı? Ne demiş Uğur Mumcu: ‘’Çağdaş olmak, özgürlükten yana olmaktır günümüzde.’’
Zaman çok değerli. İnsanlar artık en hızlı şekilde bilgiye ulaşmak istiyor. Öğrenciler ansiklopedileri unuttu; ödevlerini internet ortamında yapıyor. Yemek tarifleri, market siparişleri kadınlara 1 tık uzakta sadece. Tv programlarına anında mesajla soru soruyorsun. Normal yaşamda ulaşamayacağın herkes 1 tık ötende. Adı sosyal medya ya sen de sosyal oluyorsun  bahaneyle. Tüm gazete köşe yazarları elinin altında. Evde televizyona bile gerek yok. Al bir kallavi monitör, radyodan tv programlarına her şey ayağının altında. Hatta son zamanlarda öyle bir hal aldı ki bir banka Facebook’ta şube bile açtı. :)) Sosyal medya ile yapılan işleri alabildiğince sıralayabiliriz, buraya sığmaz yani o kadar çok.
Yararlarını yadsıyamayız tabii ama zararlı yönleri de yok değil. İlk başta radyasyon geliyor. Bilgi kirliliğini de unutmamak gerek. Bir de buna insanların sözlü ifade becerilerinin gerilemesi ekleniyor. Sürekli klavye başında yazan insan konuşmayı unutuyor. İnternet ortamında kelimeleri muhteşem şekilde bir araya getirenlerin iki lafı bir araya getirememesine şaşmaktan kendini alamıyor insan. Cep telefonu, internet derken insanlar konuşup tartışmayı unuttu. Bir de sosyal sanılan ama aslında sanal olan ortamlarda ahkam kesenler, mangalda kül bırakmayanlar var. Sanıyor ki yazınca protesto etmiş olacak. Fare dağa küsmüş dağın haberi yok. Amacı maça gitmek olmayan ama maça gidip orayı burayı yakıp yıkarak deşarj olanlara benzetiyorum ben bunları. Kısaca sosyal sorumsuzluk...
Haberlerin hızına da yetişilmiyor. Sabah evden çıkıp akşam geldiysen ve bu arada internete girmediysen vay haline. Bu durumda imdada cep telefonları yetişiyor bazıları için. Otobüste, yolda, vapurda insanları şu şekilde görüyorum: Sürekli cep telefonlarında parmak kaslarını güçlendiriyorlar. Klavye karşısında karpal tünel sendromuna yakalanıp sonra da doktor doktor dolaşıyorlar. Televizyon ekranı önündeki halimiz ise uyuşturucu bağımlısı misali. Dizilerde adamın bir kelime söylemesi 5 dakika, soldan sağa dönmesi 7 dakika sürüyor. Herkes acıların kadını yada adamı. Diğer programlarda sürekli ikilik yaratma, bölme var. Söylenene,sorulana verilen cevap ise eskiden dediğimiz gibi ‘kel alaka’. Hemen hemen her fikre antitez oluşturmaya çalışan, sorgulayan benim bile midemi bulandırıyor bu kadar içi boş, gereksiz karşıtlık. XXI.yy’a bilgi çağı deniyor ya bence bu medya ile ve de sosyal medya ile kafa karışıklığı yaratma çağı. İnsan, zihni bulanık olunca düşünüp doğru yargıya varamaz. ‘XX.yy korku çağı’ diyen Albert Camus yaşasaydı XXI.yy’ı nasıl tanımlardı acaba?
 Anı ıskalamamak adına ben de sosyal medyadan nasibini alanlardanım. Epeydir Feysbuk kullanıyorum ama Twitır maceram yeni sayılır. Ne yalan söyleyeyim seviyorum ben de. Seviyorum yararlı bilginin anında güncellenmesini. Seviyorum arada geçen komik benzetmeleri. Seviyorum kendi kendime gülmeyi. Bilgi paylaşıldıkça güzel olduğundan RT yapmayı da seviyorum. Blogumda yazmayı, blogları okumayı da seviyorum. Ama en çok sevdiğim nedir biliyor musunuz? Sosyal sorumluluk projeleri ve bunların hayata geçirilmesi!!!
Sosyal medyayı en iyi kullananlardan biri kuşkusuz Okan Bayülgen. Yıllardır izlerim kendisini. Allahın bildiğini kuldan saklamaya gerek yok. Eskiden izleyiciye karşı agresif tavırlarından hiç hoşlanmazdım. Gerçi bazen öyle insanlar oluyordu ki hak etmiyor değillerdi hani. Bayülgen, Kraliyet Ailesi programları ile bence yepyeni bir çığır açtı. Ben beş akşam merakla bekliyorum ama kendisi haftada beş gün nasıl enerji buluyor orası da ayrı :)) Maşallah… bu tip programlara telefonla bağlanmak zordur. Sürekli meşgul çalar, düşmez o telefon bir türlü. Ama Okan Bayülgen sosyal medya ile bunu da ortadan kaldırdı. Daha da güzeli twit atma imkanından dolayı ekran başındaki izleyiciye programa dahilmiş gibi hissettiriyor, interaktifötesi bir şey oluyor… Okan orda bir şey söylüyor, ben hemen twitle cevap veriyorum.
Bazen tüm konuklar eşit konuşma hakkına sahip olamasa da işlediği konuların bilgilendiriciliğini tartışmaya gerek yok.  Ama Okan Bayülgen harika program yapmak dışında çok daha mühim bir misyon edinmiş durumda: Sosyal Sorumluluk Projeleri… 2011’de Sosyal Sorumlu Yayıncılık Ödülü de almış. Sanırım bunda bunca yıllık tecrübesinin, yaşının verdiği olgunluğun ve baba olmasının etkisi var. Umarım bu yolda devam eder ve bir çok kişi onu örnek alır. Örnek alsın çünkü adam ekranda bir şeyden bahsedip konuyu unutmuyor. Ertesi gün takip ediyor. O konuda ne yapılmış öğreniyor. Mesela #Gamzeiçin1tüpkan… Programda yer veriyor, yetmiyor sonra twitırdan ‘’#BenimKahramanimSensin Bugün Donör olabilmek için kan verme’’,  ‘’Alışveriş manyağı 14Şubatı, Sevgilileri Kurtarma Günü' ne çevirsek Belki Yalnız Yüreklerimiz Huzur Bulur #BenimKahramanimSensin günü’’,  ‘’Gamze için, Donör olmak için başvuranlar izlenimlerinizi benimle ve diğer dostlarla paylaşır mısınız? #BenimKahramanimSensin’’ diye mesajlar atıyor.
Halkı duymak, anlamak, halkın sorununu paylaşmak, sorunu duyurmak, halkı teşvik etmek, halkı motive etmek, halkı takip etmek… Eee, bu adam daha ne yapsın? Ne olursan ol, Göründüğün kadarsın. Nasıl görünürsen görün; Karşıdakinin seni gördüğü kadarsın demiş Mevlana. Bayülgen de bana böyle görünüyor…
Her geçen gün kendisini daha çok takdir ediyorum. Benim takdirimi kazanması onun umurumda değil belki ama onun bu tip projelerde öncü olması ülkem için benim umurumda.
Uzun bir yazı oldu. Zaman değerli ne de olsa. Hızlıca göz taraması-scan- ediverin :)) 
Sevgiyle kalın…
Mevlana’dan: ‘’Güzel söyle de halk, yüzyıllar boyunca okusun. Allah'ın dokuduğu kumaş ne yıpranır, ne eskir.’’