ONSUZ ASLA: SU

KADINLARDA, VÜCUT AĞIRLIĞININ %45-60' I SU OLMALI...

Su insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için en önemli besin öğesidir. İnsan sağlığı açısından suyun çok büyük önemi vardır. Yaşama ait her şey suya bağlıdır. Kişinin vücut ağırlığının %50 - 60'ı su olması gerekirken obezler de yağ oranı arttığından su oranında anlamlı düşüşler görülüyor.

Kilo verme programlarında vücutta depo edilen yağlar yakılırken, su oranında artışların olması gerekir. Bu nedenle bilinçsiz yapılan zayıflama programlarında, yağın dışında yağsız vücut kitlesinde yani kas ve suda da kayıp olur. Yarı aç kalarak zayıflamaya çalışanlarda verilen ağırlığın 2/3'ünü vücut kas kitlesi, geri kalan kısmını ise vücut suyu oluşturur. Kaybedilen bu kilo da kısa sürede yağ olarak geri alınır. Bunun nedeni ise vücudun kendisinden beslenmeye başlamasıdır.

Bu olumsuzlukların oluşmaması için dengeli beslenme ilkelerinin dışına çıkmadan vücudun gereksinimi olan bütün besin öğelerinin düzenli olarak 3 ana, 3 ara öğün şeklinde tüketilmesi gerekir.

Besinlerin ağızda sindirimi başladıktan sonra tüm doku ve hücrelere taşıyan sudur. Burada enerji oluşturduktan sonra atık maddelerin atımı da suyla olur. Bir odun sobası düşünün odunlar tutuşunca ısınırız, ertesi gün sobadaki külü boşaltmadan odunları tekrar tutuşturmaya kalkarsak işimiz hayli zorlaşır. Sobadaki külün boşaltılması gibi doku ve hücrelerdeki aynı işi suyla başarabiliyoruz.

Yakılan her 1000 kalori için yaklaşık 1 litre suya ihtiyaç vardır. Az su içilince ödeme de davetiye göndermiş oluruz. Vücuttaki ödemi bilinçli su tüketerek önleyebiliriz. Kadınların erkeklere oranla daha fazla suya gereksinimleri vardır.

Günümüzde yapılan yanlışlıklardan biride zayıflama metotların da yağ kaybı yerine su kaybının tercih edilmesidir. Bilinçsizce yapılan sauna, su alınımının kısıtlanması, idrar söktürücüler ve pasif jimnastik adı altında uygulanan derin ısıtıcı aletlerinin kullanımı sağlığımız açısından oldukça tehlikelidir. Bu tür aletlerin kullanımı ile vücuttaki yağ oranı azalmaz, sadece yağsız vücut oranında su kaybı sağlanır. Azalan su oranıyla kalp normalden daha fazla çalışmaya başlar, soluk almada güçlük olur, yorulma süresi kısalır. Kilo kaybında su yerine yağ oranı azaltıp, yerine kas ve su kitlesinin arttırılması gerekir. Ne kadar çok sıvı alırsak o derece yağların yanmasını sağlarız.

Kilo kaybından kaynaklanan deri sarkmaları da dinamik egzersizlerle beraber bol su içilerek önlenir. Yeterince su, daha fazla kas yapmamızı sağlar. Vücutta daha fazla su olması, daha fazla olay oluşması demektir. Suyun olmadığı bir ortamda enerji oluşamaz.

Günlük su tüketimimiz 1.5 - 2.5 litredir. Yazın havaların ısınması ve yaptığınız egzersizin şiddetinin ve süresinin artımına bağlı olarak kaybedilen suda daha fazla olacağından maksimal sıvı alımı 3.5 litreyi de aşmaması gerekir. Zayıflayacağım diye aşırı su tüketirsek çok sık tuvalete çıkarız her çıkışta çok önemli minerallerden olan kalsiyum atımı hızlanır. Buda sizlerin gün içerisinde halsiz takatsiz kalmanıza neden olur. Aşırı su içimi ayrıca böbrekleri de yorar.

Gün içerisinde az ama sık sık su içmek en doğru yöntemdir. Egzersiz öncesi kesinlikle su içilmeli, aralarda içilen suda eksikliğin giderilmesinde katkı sağlayacaktır. Bu şekilde egzersiz sonrası aşırı su içimini de engellemiş olursunuz.

2 yorum:

  1. SUYUN ÖNEMİ
    SU İLE İLGİLİ GERÇEKLER -

    - Şu anda kullanmakta/içmekte olduğunuz SU'ya ne kadar güvenebiliyorsunuz?
    - İçmekte olduğunuz en kaliteli kaynak suyunun bile 22 derecede güneş ışığı gördüğü anda BAKTERİ ürettiğini biliyor musunuz?
    - Musluklarınızdan akan suyun yiyeceklerinize/ çamaşırlarınıza/ vücudunuza temas ettiğini ama günlük yaşantımızda bu gerçeklerin farkında olmadığımızı biliyor musunuz?
    - Bilerek veya bilmeyerek çok fazla tezatlık yaşıyoruz. Temiz sanarak aldığımız pahalı suyu sadece içme maksadı ile kullanıyoruz. Oysa kirliliğin vücudumuza sadece ağız yoluyla girdiğini mi düşünüyorsunuz?


    Suyun Küresel (Dünyamız için) önemi:

    *Su yoksa yaşam (hayat) da yoktur.
    *Su, içinde bulunduğumuz çeşitli yaşam şartlarının, birbirini etkileyen biyolojik ve çevresel sistemlerin arkasındaki itici, destekleyici güçtür.
    *Su, meteorolojik hava sistemlerini düzenleyen unsurdur.
    *Su, dünyamızın sıcaklığını sabit tutar.
    *Su'yun diğer maddeleri temizleme, emme ve taşıma kabiliyeti vardır.
    *Su, fiiliyatta dünyamızda heryerde mevcut olması nedeniyle, ne kadar önemli olduğunu unuttuğumuz ve bunu doğal karşıladığımız bir maddedir.

    Kişisel Önemi:

    *İnsan vücudunun %70-75'ini su oluşturmaktadır.
    *Vücuttan %10 Su kaybının kurumaya (dehydration), %20 Su kaybının ise ölüme sebep olduğu bilinmektedir.
    *Her gün milyonlarca karmaşık biyokimyasal reaksiyonların oluştuğu vücudumuzda Su, bütün metabolizmamızı düzenleyen maddedir.


    1. Beynimizin % 75' i sudur.

    2. Vücut ısısını düzenler.

    3. Hücrelere gıda ve oksijen taşır.... Devamını Gör

    4. Solunum için oksijeni nemlendirir.

    5. Yediklerimizi enerjiye çevirir.

    6. Kanımızın % 83' üdür.

    7. Atıkları (oksitleri) yok eder.

    8. Hayati organlarımızı korur ve rahatlatır..

    9. Kemiklerin % 22' sidir.

    10. Gıdaları absorbe etmesinde vücuda yardım eder.

    11. Adalelerin % 75' idir.

    12. Eklem yerlerini rahatlatır / yastık vazifesi görür).

    YanıtlaSil
  2. Oksijen olmadan hiçbir madde yanamaz. vücudumuzda da besinlerin ve yağların yakılması için bol oksijen gerekli... Ne kadar çok SU içerseniz oksijen dokulara o kadar çok taşınır ve o kadar çok yağ yakılır.

    Böbreklerin görevini yerine getirebilmesi ve dolayısıyla vücuttaki yağ akımının dengeli olabilmesi için bol su tüketilmeli.

    Çünkü karaciğerin görevini yapabilmesi, böbreklerin çalışmasına bağlıdır.

    Karaciğerin başlıca görevlerinden biri, vücutta depolanmış yağları bedenin kullanabileceği enerjiye çevirmektir.

    Yeterince su içilmediği takdirde böbrekler iyi çalışamaz ve süzme işlemini gereği gibi gerçekleştiremez.

    Karaciğer böbreklerin görevini üstlenmeye başlar, kendi görevi ikinci plana düşer ve daha az yağ yakmaya başlar.

    Yakılmayan yağlar vücutta birikmeye başlar. Kilo kaybı yerine kilo alımı söz konusu olur.

    YanıtlaSil