8 Haziran 2010 Salı

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

3 GÜNDEN FAZLA SÜREN ADET

KADINLARDA, DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ(KANSIZLIĞA) SEBEP OLABİLECEK BİR ETKEN DE REGLİ DÖNEMİNİN 3 GÜNDEN FAZLA SÜRMESİ...


KULLANILAN İLAÇLAR YADA RAHİMİÇİ ARAÇLAR DA BU SÜREYİ UZATABİLİYOR...


BU DÖNEMİNİZ;

- 3 GÜNDEN UZUN SÜRÜYORSA,
-HALSİZLİK,
-YORGUNLUK,
-İSTEKSİZLİK,
-SOLUK TEN,
-NEFES NEFESE KALMA GİBİ BELİRTİLER VARSA SİZDE DEMİR EKSİKLİĞİNE BAĞLI KANSIZLIK OLABİLİR...LÜTFEN DOKTORUNUZA DANIŞIN.



*************************************************************************************

DÜZENSİZ ADET

DÜZENSİZ ADET KANAMASININ PATERNLERİNE GÖRE İSİMLENDİRİLMESİ:


AMENORE: 3 YA DA DAHA FAZLA ADET DÖNEMİ İCİN GEREKEN SÜREDE HİÇ ADET GÖRMEMEK

OLİGOMENORE: 35 GÜNDEN DAHA SEYREK OLAN KANAMALAR

POLİMENORE: 21 GÜNDEN DAHA SIK OLAN KANAMALAR

HİPOMENORE: ADET KANAMASININ MİKTARININ AZ OLMASI

HİPERMENORE: ADET KANAMASININ MİKTARININ FAZLA OLMASI

MENORAJİ: ADET KANAMASININ SÜRESİNİN UZAMASI

METRORAJİ: ARA KANAMALARIN OLMASI

MENOMETRORAJİ: DÜZENSİZ ARALIKLARLA FAZLA MİKTARDA KANAMA OLMASI

OVÜLASYON: KANAMASI SİKLUS ORTASINDA GÖRÜLEN HAFİF KANAMA

SPOTTİNG: LEKELENME



5 Haziran 2010 Cumartesi

Leptin yüksek ise?

İştahı kontrol eden leptin hormonunun yüksek olduğu kişilerde Alzheimer hastalığı riskinin daha düşük olduğu tespit edildi

Gönüllüler üzerinde 12 yıl süreyle yapılan araştırmada, leptinin düşük olduğu insanlarda bu hastalığın daha çok görüldüğü belirtildi.

Leptin hormonu yağ hücreleri tarafından üretiliyor ve beyne vücudun tok olduğu sinyalini göndererek, iştahın azalmasını sağlıyor. Söz konusu hormon uzun zaman obeziteyle mücadelede kullanıldı.

Şeker hastalığı bulunan obezlerin neden genelde uzun dönemli hafız sorunlarıyla karşılaştığını anlamak için fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, leptin verilen deneklerin labirentte yollarını bulmada daha becerikli olduğu tespit edilmişti.

Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanan son araştırmada, Boston Üniversitesi Tıp merkezi tarafından 198 gönüllüye 12 yıl boyunca düzenli beyin taraması yapıldı.

Zaman içinde, leptini düşük olan deneklerin dörtte biri Alzheimera yakalanırken, leptin hormonu yüksek olanlarda bu oran yüzde 6'da kaldı.

Alzheimer Araştırma Vakfı başkanı Rebecca Wood, daha önceki araştırmaların, orta yaşlarda obezitenin bunama riskini artırdığını gösterdiğini hatırlatarak, yeni araştırmanın bunda leptinin de rolü olabileceğini gösterdiğini belirtti.

LEPTİN

Leptin, 1994'de keşfedilen, vücutta özel reseptörleriyle birleşerek vücut ağırlığını, besin alımını ve enerji harcanmasını kontrol eden yağ dokusundan salgılanan bir hormondur. Leptin yağ hücresinde ob-gen tarafından mRNA'ya kodlanarak üretilir. Çok yenilerde yağ dokusu dışında da leptinin üretildiği de belirlenmiştir. Leptin kan yoluyla taşınır ve beyne özel bir transport sistemiyle geçer.

Obezlerde bu taşıyıcı sistem zayıflayarak leptine karşı direnç gelişir. Leptinin dolaşımdaki miktarı vücut yağ miktarıyla orantılıdır. Leptin üretimi, sadece yağ dokusu miktarına bağlı değil aynı zamanda metabolik hormonlar, farmakolojik ajanlar, vücudun enerji gereksinimine de bağlıdır. Leptinin vücut ağırlığı ve metabolizmayı kontrol etmesi yanında nöroendokrin, üreme ve hemopoetik sistemi uyarıcı etkisi de vardır. Son zamanlarda leptin obezite tedavisinde kullanılacak kombine ilaçlar arasında yerini almıştır.


http://tipbilimleri.turkiyeklinikleri.com/abstract-tr_1785.html

Yetersiz uyku açlığa neden olabilir?

İştah mekanizmasında etkili olan kortizol hormonunun salgılanmasını etkileyen uykusuzluk devam ettiğinde tok olsanız bile kendinizi aç hissedebilirsiniz. 32-59 yaş grubunda yapılan çalışma sonuçları günde 4 saat kadar uyuyanların 7-8 saat uyuyanlara göre %73 obez olma riski artmaktadır. Metabolizmanın karbonhidratı enerji olarak kullanma yeteneğini bozarak kan şekeri ve insülin seviyelerinde artışlara neden olan uykusuzluk uzun vadede şeker hastalığı riskini de yükseltebilir.

İŞTAHIM ARTTI...Acaba Yeterince uyumuyor muyum?



Chicago Üniversitesi çalışmasına göre; birkaç uykusuz akşam, vücuda doygunluk sinyalleri ileten leptin hormonunda %18’lik düşüşler, açlığı tetikleyen ghrelinde ise %30’luk artışlar yapabilmektedir. Bu iki hormonal değişime bağlı olarak kişilerde nişastalı besinlere, patates cipslerine ve ekmeğe yönelim %45 artabilmektedir.

Çözüm için uykuya daha çok zaman ayırın. Gün içi artan iştahı durdurmak için daha küçük porsiyonlar tüketmeye gayret edin.