22 Mayıs 2010 Cumartesi

KİLO VERMEK İÇİN YÜRÜYÜŞ NASIL OLMALI?



YÜRÜYÜŞ GENELDE TERCİH EDİLEN KARDİYO EGZERSİZLER ARASINDADIR.

SADECE ZAYIFLAMAK İÇİN DEĞİL SAĞLIKLI OLMAK İÇİN DE YÜRÜYÜŞ YAPMAK GEREKİR. UZMANLAR, YÜRÜYÜŞÜ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİRSEK KALBİMİZİN 15 YIL DAHA GENÇ OLABİLECEĞİNİ SÖYLÜYORLAR. BÜYÜK KAS GRUPLARIMIZI ÇALIŞTIRIR. ORTALAMA 150 ADET KAS DEVREYE GİRER.

YÜRÜYÜŞE BAŞLADIĞIMIZ ZAMAN VÜCUDUMUZ ÖNCE GLİKOJEN KULLANIR. KANDA GLİKOJEN MİKTARININ AZALDIĞINI FARKEDEN BEYNİMİZ GLİKOJENİ DURDURUR VE YAĞLARI PARÇALAYACAK OLAN KARNİTİNİ SALGILAR. BU SIRADA KASLARIMIZA OKSİJEN GEREKİR. OKSİJENİN KASLARA TAŞINABİLMESİ İÇİN DE YÜRÜYÜŞ HIZIMIZ ÖNEMLİDİR. BUNUN İÇİN DE KİŞİ YAĞ YAKIM NABZINA GÖRE YÜRÜYÜŞÜNÜN TEMPOSUNU AYARLAMALIDIR.

YAŞA GÖRE YAĞ YAKIM NABZINI HESAPLAMA FORMÜLÜNÜ DAHA ÖNCE GÜNLERDE BU BLOGDA YAZMIŞTIM. YİNE TEKRAR EDELİM:

Formül = 220 - yaş = en çok nabız sayısı.

220 - 42 = 178
178 * 0.70 = 124.6
178 * 0.60 = 106.8

Bazı kaynaklar bu oranları 0.85-0.50 diye yazıyor.

YÜRÜYÜŞÜ YAĞ YAKIM NABZI ARALIĞINDA YAPMAK LAZIM. ÇÜNKÜ ANCAK BU ARALIKTA VÜCUT OKSİJEN EKSİKLİĞİNE GİRMEZ VE OKSİJEN DENGELİ ŞEKİLDE TÜM KAS VE DOKULARA İLETİLİR. SONUCUNDA DA YAĞ YAKIMI GERÇEKLEŞİR.

TEMPOLU, BOL NEFES ALARAK YÜRÜYÜŞ YAPILMALIDIR. GLİKOJEN KANDA YETERİNCE VE BELLİ BİR SÜREDE AZALMADIKÇA YAĞ YAKIMI GERÇEKLEŞMEZ.

YÜRÜYÜŞ SIRASINDA NABZIMIZ OLMASI GEREKENİN ALTINDA OLURSA GLİKOJEN YAKARIZ, OLMASI GEREKENİN ÜSTÜNDE OLURSA DA AMİNO ASİT YAKARAK KAS KAYBEDERİZ.

ÇOK TEMPOLU YÜRÜYOR VE NEFES NEFESE KALIYORSAK ŞU SORUYU SORMAMIZ GEREK: EVET ÇOK KALORİ HARCIYORUM AMA ACABA BUNUN NE KADARI YAĞ NE KADARI GLİKOZDUR? YAĞ YAKMAK İSTİYORSAK YÜRÜRKEN AŞIRI TEMPOYA GEREK YOKTUR.

YÜRÜYÜŞÜN İLK 12 DAKİKASINDA %80 ŞEKER, %20 YAĞ YAKARIZ. 24.DAKİKADA BU ORANLAR %50 %50 OLUR.

AYRICA NABIZ SAYIMIZA EK OLARAK YÜRÜRKEN DAKİKADAKI ADIM SAYIMIZIN 120 OLMASIDIR. BU ŞEKİLDE DAKİKADA YAKLAŞIK 5-7 KALORİ HARCARIZ.

SONUÇ OLARAK; YAĞ AKMAK İÇİN AŞIRI TEMPOLU, EFORLU YÜRÜYÜŞE GEREK YOKTUR, OLMASI GEREKEN NABIZ ARALIĞINDA KALIRSANIZ YAĞ YAKABİLİRSİNİZ.
AYRICA VÜCUT YAĞ YAKMAYA 20-25.DAKİKADAN SONRA BAŞLAR. O YÜZDEN YÜRÜYÜŞLERİNİZİ MİNİMUM 45 DAKİKA YAPMALISINIZ. YÜRÜYÜŞLE GEREKLİ NABZI YAKALAYAMAZSANIZ HAFİF KOŞUYA GEÇMELİSİNİZ.
YÜRÜYÜŞ SIRASINDA SU İÇMEK DE KANIMIZDA DAHA FAZLA OKSİJENİN OLMASI DEMEKTİR. DOLAYISIYLA YÜRÜRKEN BOL SU İÇMELİYİZ.

YÜRÜYÜŞÜ AÇ KARNINA YAPMAYINIZ. YÜRÜYÜŞ SONRASINDA DA MUTLAKA BİR MEYVE VEYA YOĞURT YİYİNİZ. İNSÜLİN SEVİYESİ DENGELENSİN Kİ VÜCUT YÜRÜYÜŞ SONRASINDA DA YAĞ YAKMAYA DEVAM ETSİN.



10 yorum:

  1. Hareketsiz bir anda kalp 5 litre kan pompalar ve bunun 1 litresi kaslara gider.

    Buna karşılık hareket eden bir insanda pompalanan kan miktarı 25 litredir.
    Bunun 20 litresi kaslara gider.

    Kalp kasları genişler,çeperleri büyür ve daha fazla kan toplayıp pompalayabilir. Bu sayede damarlarda daha fazla kan dolaşır.

    YanıtlaSil
  2. susayalım susamayalım ama mutlaka içelim.

    YanıtlaSil
  3. Dr bana bir saatten fazla yurursen yağların kasa dönüşür demisti korkudan bir saatten fazla yuruyemiyorum bunun dogruluk payi nedir acaba..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yağlar kasa, ne de kaslar yağa dönüşür.Şişmanlayınca yağ hücreleri büyür kasların üzerini kapatır zayıflayınca da yağ hücreleri küçülür kaslarımız belirginleşir. Eğer yağlar kasa dönüşseydi kendimde olmak üzere tüm sprocular protein yerine yağ yerdik öyle kas yapardık.Neden binlerce lira protein takviyelerine para verip paramı çarvur edeydim ki onun yerine gider 5 kg yağ bidonu alıp 3 öğün onu içip yağdan kas yapardım.O yüzden korkma abla, bacakların başta olmak üzere tüm vücudun sıkılaşır fit bir görünüme kavuşursun.İkincisi de bayankarın hormonu erkeklerinkinden azdır o yüzden baklava baklava body ciler gibi kadınların kas yapması imkansızdır..

      Sil
  4. yağ yakım nabız aralığında 1 saatlik egzersiz uygun. 1 saati geçtiğinde kaslardaki glikojen tükeniyor ve enerji için kas proteinleri kullanılmaya başlıyor, kaslar eriyor.

    YanıtlaSil
  5. BEN NABIZ HESABINI ANLAYAMADIM

    YanıtlaSil
  6. Aksamlari ve sabahlari ac karnami yoksa tok karnami yurumeliyiz .

    YanıtlaSil
  7. https://totalhumanex.blogspot.com.tr/2018/01/yuruyus-ile-kilo-vermeye-basladk.html arkadaşlar yürüyüş ile kilo verme macerasına bugün tarihi itibariyle 1 ocak 2018 başladım. zamanla bu paylaştıgım yazıya editler gelecek. Beraber birbirimize destek moral vererek deneyimlerimizi paylaşarak bugünden itibaren bu yola girecek arkadaşlarla ilerleyebiliriz. Yorum bırakırsanız uyanık oldugum süre boyunca cevaplamaya calısacagım. Bu iş moral,motivasyonla olur. Bloguma bekliyorum bu yola çıkmak isteyenlerle güzel bi ortam kuralım. Teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil

  8. http://kimnenedir.blogspot.com.tr/2018/01/saglgnz-icin-gunde-20-bin-adm-atn-ben.html günde 20.000 adım atmaya bende başladım.gelişmeleri burdan anlatıyorum editleyerek birbirimize destek olabiliriz kilo verirken yorum bırakırsanız geri dönerim size . iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil