26 Şubat 2012 Pazar

Parkinson Hastası İçin Kısa Bilgi

Parkinson Hastalarının vücutlarında- özellikle el ve ayaklarda tremor ve kaslarda rijidite olduğundan fizyoterapi çok büyük önem taşımaktadır. Bu hastalar için hareketleri gösteren bir el kitapçığı mevcuttur. Bu kitapçığın pdf formatındaki web adresi ise: http://www.saglikaktuel.com/file/parkinson_el_kitabi.pdf

Sertleşen, kasılan kasların açılması çok önemlidir. Aksi taktirde hareketsiz kalan hasta git gide daha süratli şekilde kendi işini yapamaz ve başkasına bağımlı hale gelir. Ceketini giyip çıkaramaz, bardağını, kaşığını tutamaz, oturduğu yerden kalkamaz, yatakta dönemez. Eli ve kolu kasılmaktan aşırı yorulduğundan kaşığını, çatalını  tutamaz, yemekten vazgeçer. İştahsızlık yaşar, kilo kaybı olur. Kabızlık hem yemek yiyememkten hem de ilaç ve hastalığın yan etkileri olarak görülür. Sürekli vücudunda ağrılar hisseder. Hareket ederse bu ağrıların daha da artacağını düşünür, hareketten korkar hale gelir. Oysa tam tersidir. Hareket ettikçe rahatlar. Bu hastalara aynı zamanda depresyon da eşlik eder. Depresyon da hareket isteğini azaltır. Kabuğuna çekilir.

Bu hastalar günlük yaşamdan kopmamalıdır. Açık havada yürüyüş yapmalıdır. (denge bozukluğu yaşayanlarda gerekirse yardımcıyla yürüyüş). Açık hava önemli çünkü Parkinson hastalarında D vitamini de azalmaya başlayabilir. Açık hava hem D vitamini hem de depresyon için çok yararlıdır.

D vitamini vücudumuzda deride sentezlenir ve ağız yoluyla da ince bağırsaklarda emilip kana karışır.Kaynakları: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir, mantar. Ancak güneş ışığıyla 15 dakikada aldığımız D vitaminin gıda yoluyla almak için o gıdayı aşırı miktarda tüketmek gerekir ki bu da mümkün değil. Dolayısıyla hele eksiklik varsa Güneşe çıkmak gerekir.


D vitamini vücutta kemikler için gerekli kalsiyum ve fosfatın tutulumunu sağlar. Kemik ağrısı ve deformasyonuna sebep olur. Diş yapısı için önemlidir. Eksikliği böbreklere de zarar verir, kas güçsüzlüğü ve ağrı olur...


Parkinson hastalarında kas ağrısı olduğu kadar gribal enfeksiyona yakalanma da sıktır. O yüzden D vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirip gribal enfeksiyonlardan korur.

D vitamini sinir-beyin hastalıklarında bazı komplikasyonları önler. Şeker hastalığının gelişimini engeller.Tiroid hormonları için gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder