ISPANAK
Salatada yenilen çiğ ıspanak, harika bir lif kaynağı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor. Özellikle pancar ile birlikte yendiği zaman iki bitkinin etkileşimi mikemmel olur.
Ispanak, provitamin A, C, E vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Çok iyi bir antioksidandır. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Pekliği giderir.
Uzmanlar, ıspanağın, karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, 'kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları için' bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze sebze ıspanağın içerdiği besin değerleri şunlardır: 25 kalori; 3 gr. protein; 3,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,3 gr. yağ; 2.1 gr. lif; 38 mgr. fosfor; 170 mgr. kalsiyum; 2.2 mgr. demir: 50 mgr. sodyum; 500 mgr. potasyum: 8.100 IU A vitamini: 0,07 mgr. B l vitamini; 0,14 mgr. B2 vitamini; 0.5 mgr. B3 vitamini: 150 mcgr. folik asit; 28 mgr. C vitamini ve 1,7 mgr. E vitamini.
ÖNEMLİ NOT: YEŞİLLİKLERİ YIKARKEN UZUN SÜRE SUDA BEKLETMEYİN... ZİRA SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLERİ YOKOLUYOR... ÖNCE AKAN SUDA YIKAYIN. SONRA SİRKELİ SUDA MAXİMUM 10 DAKİKA YBEKLETİN. SONRA YİNE YIKAYIN.
YanıtlaSil