Kilo vermenin en etkili ve doğru yolu vücut yağ depolarının azaltılmasıdır. Bunun yolu da kişiye özel kalori kısıtlaması ve egzersiz programıdır.
Egzersiz olarak her yaşta insanın kolaylıkla yapabileceği bir spor olan yürüyüşü seçebilirsiniz. Tabii ki burda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.
Kolay ve rahat yürümek için vücudunuzun duruşu çok önemlidir. Uygun duruş tarzı ile daha kolay nefes alıp verebilir, bel ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
Dik durun. Geriye doğru kavis yapmayın. Yere dik olarak yürüyün. Ne öne ne de arkaya doğru eğilmeyin. Eğim kaslarda gerginlik ve ağrı oluşturabilir.
Gözleriniz ileriye baksın.
Çeneniz yere paralel olsun. Bu boyun ve sırt ağrısı çekmenizi engelleyecektir.
Omuzlarınızı düşük ve gevşek bırakın.
Midenizi içeri çekin. Yürüyüş esnasında kalçanızın hareket etmesine izin verin. Bu sizin geriye doğru eğilmenizi engelleyecektir.
Kol hareketleri yürüme esnasında gücünüzü arttırır, ayak hareketlerinizi dengelemenizi sağlar ve % 5-10 daha fazla kalori yakmanıza sebep olur.
Dirseklerinizi 90 derece açı ile bükün.
Eller serbest olmalı, avucunuzu yarı kapatın ancak asla sıkmayın. Yumruk sıkmak kan basıncını yükseltebilir. Bundan sakınmalısınız. Elinizde yumuşak bir topu sıkmadan tutuyormuşçasına davranmalısınız.
Attığınız her adımla karşıt kolunuz geriye gitmelidir.
Dirseklerinizi açmayın, vücudunuza yakın tutun. Kollarınızı fazla sallamayın. İleriye giden elinizin seviyesi göğüs emiğinizin yukarısına çıkmasın. Kısa ve hızlı adımlarla yürüyün. Hızlı adımlarla yürümek kalp damar sisteminizin çalışmasına faydalı olacaktır.
Adım aralıklarınızı sabit tutun.
İlk olarak yere topuğunuz basmalıdır. Daha sonra topuğunuzdan ayak ucunuza kadar esnek bir biçimde ayak tabanınız yere temas etmeli. Daha sonra ayak parmaklarınız ile ayağınızı itmelisiniz. Diğer adımınızda da tekrar topuğunuzla basmalısınız.
Esnek ayakkabılar ile bu tarz yürüyüşü kolayca yapacaksınız. Ancak sert ayakkabılar ile ayağınız bu esnek hareketi yapamaz. Sanki yere vuruyormuşcasına adım atabilirsiniz.
İlk önceleri ayağınız güçlenene kadar yorulabilir ve ağrılar hissedebilirsiniz.
Uzun adımlardan kaçının. Bunun yerine kısa ve daha çok adım atın.
EGZERSİZ SIRASINDA NABIZ SAYISI KAÇ OLMALI???
YanıtlaSilÖRNEK:
Yaş = 40.
Formül = 220 - yaş = en çok nabız sayısı.
220 - 40 = 180
180 * 0.70 = 126
180 * 0.60 = 108
Yaşı 40 olan ve yağ kaybetmek isteyen kişi 108 ila 126 nabız sayılarıyla egzersiz yapması gerekir.