"Let food be your medicine, medicine your food." Hippocrates, 2400 B.C.
10 Nisan 2010 Cumartesi
YÜKSEK ISIDA YEMEK PİŞİRMENİN ZARARLI ETKİLERİ
Proteinler koagüle olur: yüksek ısı proteinlerin moleküler yapısını denatüre eder, bazı esansiyel amino asitlerin temel tapısını bozar.
Karbonhidratlar karamelize olur(yanar).
Fazla ısıya maruz kalmış yağlar; akrolein, nitrozamin, hidrokarbon ve benzopiren (kansere sebep olduğu bilinen çok güçlü bir ajan) gibi pek çok kanserojen içeren ürünler oluşturur.
Doğal lif yapıları bozulur: Selüloz doğal formunu tamamen kaybeder; sindirim kanalını temizleme özelliğini kaybeder.
Vitamin ve minerallerin %30 ila %50’si yok olur.
Enzimlerin %100’ü hasarlanır: enerji kullanarak iş gören vücudun enzim potansiyeli dokuları ve organ sistemlerini onarırken tükenir, bu suretle yaşam süremiz de kısalır.
Böcek ilaçları da bu zehirlere daha fazlasını ekler.
Değerli oksijen kaybedilir: serbest radikaller oluşur.
Pişmiş ürün patojenleri immun sistemi zayıflatır.
Isı, nükleik asitleri ve klorofili denature eder. Gazlı fırınlarda ve mangalda pişirilen balıklarda, kümes hayvanlarında veya ette bulunan nitrozamin gibi, yağ rezidüleri ile etkileşen ve gaz alevinde bulunan nitrojen oksit;
Isıtılan protein ve amino asitlerden Heterosiklik aminler;
Kömürleşen etin neden olduğu polisiklik hidrokarbonlar;
Mukoid plak, kalın katran gibi bir madde pişmiş yiyecek ile beslenme sonucu barsaklarda birikir. Mukoid plak; atılmamış, kısmen sindirilmiş, bozuk yağ ile pişirilmiş ve nişastalı yiyeceklerin, protein içerikli et besinlerle beraber tüketilmesi sonucu oluşur.
Lipofussin bir başka zehirdir: Vücutta ve deri hücreleri içinde atık madde birikimi olup, yaş lekeleri, karaciğer lekeleri ve sinir sisteminde beyin dahil, belki de gri maddenin kemikleşmesine ve yaşlılığa neden olan bir maddedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder