30 Nisan 2010 Cuma

BİR DERİ HASTALIĞI: PSORİASİS=SEDEF

Psoriasis (SEDEF), etyolojisi kesin olarak bilinmeyen, kronik seyirli, tekrarlayıcı, inflamatuar, hiperproliferatif bir deri hastalıgıdır. Hastalık bulaşıcı değildir.

Psoriasis ile ilgili ilk tanımlamalar Hipokrat (M.Ö. 416-377) ve Celsus (M.Ö.25-M.S.45) tarafından yapılmıstır.

Psoriasis tüm dünyada görülen ve deri hastalıklarının % 6-8’ini olusturan bir hastalıktır.

Görülme sıklıgı cografi, ırksal ve çevresel faktörlere göre degisiklik gösterir. Genellikle soguk kuzey ülkelerinde ve beyaz ırkta tropikal bölgelere göre daha sık görülmektedir.

Her iki cinste esit oranda ve dogumdan itibaren her yasta görülebilen hastalık, aile öyküsü olanlarda daha erken yaslarda baslama egilimindedir. Bununla beraber psoriasis baslangıç yasının 20-30’lu ve 50-60’lı yaslarda iki kez pik yaptıgı bilinmektedir. Hastaların yaklasık %75’inde psoriasisin ilk ortaya çıkısı 40 yasından öncedir.


Psoriasise (SEDEF) eşlik eden hastalıklar


Psoriasisli hastalarda artrit, depresyon, inflamatuar barsak hastalıgı ve
malignansi riski artmıstır.

Özellikle genç, siddetli psoriasisli hastalarda arteriyel ve venöz tromboz için yüksek mortalite riski ve yüksek miyokard infarktüs riski rapor edilmistir.

Saglıklı kontrollerle karsılastırmalı yapılan çalısmalarda psoriasisli hastalarda kardiyovasküler hastalık, diyabet, koroner arter kalsifikasyonu ve metabolik sendrom riskinin arttıgı gösterilmistir. Metabolik sendrom abdominal obezite, dislipidemi (HDL düsüklügü, LDL yüksekligi), hipertansiyon, insülin direnci, proinflamatuvar ve protrombotik evrenin bir arada bulunmasıdır.
Bu faktörler kalp hastalıgı, felç ve diyabet riskini artırmaktadır.

Kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörleri olan sigara içimi, obezite, az fiziksel aktivite,
hiperhomosistinemi ve psikolojik stresin prevalansı psoriasisli hastalarda yüksek
bulunmustur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder