14 Nisan 2010 Çarşamba

ENGİNAR MEVSİMİ GELDİ...

ENGİNARIN GLİSEMİK ENDEKSİ DÜŞÜKTÜR. ŞEKER HASTALARI VE DİYET YAPANLAR DA RAHATÇA YİYEBİLİR.

YAKLAŞIK 120GR GELEN 64 KALORİ OLAN 1 ADET ENGİNARIN %5'İ YAĞ, %82'Sİ KARBONHİDRAT, %13'Ü DE PROTEİNDEN OLUŞUR. KOLESTEROLÜ YOKTUR.

İYİ BİR B3 VİTAMİNİ (NİASİN
günlük ihtiyacın %7'si),
MAGNEZYUM (günlük ihtiyacın %13'ü),
FOSFOR, POTASYUM (günlük ihtiyacın %10'nu)
VE BAKIR KAYNAĞIDIR.

AYRICA DİYET LİFİ (günlük ihtiyacın %41'i),
VİTAMİN C (günlük ihtiyacın %15'si),
VİTAMİN K (günlük ihtiyacın %22'si),
FOLİK ASİT (günlük ihtiyacın %27'si),
VE MANGANEZ (günlük ihtiyacın %13'ü) BAKIMINDAN ZENGİNDİR.


TAZE İÇ BAKLALI ENGİNAR, BEZELYELİ HAVUÇLU ENGİNAR... MİS GİBİ YEMEKLER ZAMANI...

AFİYET OLSUN...

4 yorum:

  1. Satın alırken yeşil yapraklarının ucuna bakarak satın alınmalıdır. Ucu siyah olan yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı olan ve üstünde siyah lekeleri olan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerinin iğne gibi batması gerekir. Sapında delik olması içinin kurtlu, esmer lekelerin olması enginarın ortasının çürümüş olduğunu gösterir. Ağırlığı fazla olanı tercih etmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir.

    YanıtlaSil
  2. İçinde çok çabuk toksin oluşabileceğinden pişmiş enginar bekletilecekse buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir.

    Yeşil yapraklarının da haşlanarak tüketilmesi çok önemli.

    Posa yönünden çok zengin olan ve karaciğeri temizleyici özelliği bulunan enginarın, faydaları saymakla bitmiyor. Damar sertleşmesini engelleyen, kanı temizleyen, beyin hücrelerini yenileyen enginar, aynı zamanda kolesterol düşmanı olarak da biliniyor.

    YanıtlaSil
  3. Enginarın antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğere çok faydalı olduğu bilinmektedir.

    Enginarda bulunan “Cynarin” maddesinin karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder.

    Yiyeceklerin sindirimini kolaylaştıran enginarın, mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi geldiği unutulmamalıdır. Bu sebzenin güçlü bir idrar söktürücü olması böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki kumların dökülmesine de yardım eder.

    Enginar kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderir.

    YanıtlaSil