9 Nisan 2010 Cuma

HANGİ BESİNDE NE KADAR ÇİNKO VAR????

HANGİ BESİNDE NE KADAR ÇİNKO VAR????  Zinc Sources






ÇİNKO ÖZELLİKLE CİLDİMİZ İÇİN ÇOK YARARLI... EKSİLİĞİNDE ENFEKSİYON VE AKNE SORUNLARIYLA KARŞILAŞABİLİRİZ... SAÇ DÖKÜLMESİ, YARA İYİLEŞMESİNDE GECİKME, TESTOSTERON HORMONUNDA AZALMA GÖRÜLEBİLİR.
ÇİNKO BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE ANAHTAR ROL OYNAR. AYRICA A VİTAMİNİNİN KİMYASAL BİLEŞİMİNİ HAREKETE GEÇİRİR. HÜCRE YENİLENMESİNDE PAYI VARDIR. AKYUVAR VE ANTİKORLARIN OLUŞMASINI SAĞLAR.
Çinko hemen hemen bütün hücrelerde bulunması zorunlu bir mineraldir. İnsan vücudunda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan yaklaşık 100 çeşit enzimi aktif hale gelmesi için uyarır.
Aşağıda bahsedilen gıda bileşenlerinin çinko emilimini uyarıcı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Cysteine, Methionine – Bu amino asitler çinkonun emilimini artırıcı etkiye sahiptir.
Aşağıda belirtilecek olan gıda bileşenleri çinkonun emilimini azaltıcı etkiye sahiptirler
Phytates – çinkonun emilimini azaltır.
Demir – Yüksek dozda demir çinko ile birlikte alınırsa boş bir midede çinkonun emilimini engelleyebilir, fakat gıda ile birlikte alındığında demirin böyle bir etkiye neden olduğu görülmemektedir. Demir ile kuvvetlendirilmiş gıdaların çinko emilimi üzerinde azaltıcı bir etkisi yoktur.
Hamile ve emziren bayanlarda demir desteğinin ayarlanması bu demir- çinko ilişkisiyle alakalıdır ve uzmanlar bu bayanlarda günde 60 mğ demir alınmasını çinko desteği için önermektedirler.
Kalsiyum - Yüksek dozda kalsiyum alınması halinde kalsiyum phytic asit ile birleşerek vücutta çinko emilimini azaltabilir.


NOT: RESİMLER TOPLAM 57 SAYFADIR. ÇOK YER KAPLADIĞI İÇİN DEVAMINI YAYINLAYAMADIM. İSTEYEN
http://wholefoodcatalog.info/nutrient/zinc/foods/high/ ADRESİNDEN TAKİP EDEBİLİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder