11 Nisan 2010 Pazar

Fitokimyasallar: Bitki kimyasallarının vücuttaki işlevleri ve gıdasal kaynakları

1 yorum:

  1. BİTKİSEL KAYNAKLI BİYOLOJİK AKTİF BİLEŞİKLERE FİTOKİMYASALLAR DENİR.

    YİYECEKLERİMİZDE 8000 ÇEŞİT KADAR BULUNMAKTADIR.

    İŞLEVLERİ ŞUNLARDIR:

    1. OKSİDAN RADİKALLERİ TUTMAK
    2. DETOKSİFİKASYONDA YER ALAN ENZİMLERİ AKTİVE ETMEK
    3. İMMÜN SİSTEMİ UYARMAK
    4. APOPTOZLA İLGİLİ GEN EXPRESYONUNDA YER ALMAK
    5. HORMON METABOLİZMASINI, ANTİBAKTERİYEL VE ANTİVİRAL ETKİLERİ DÜZENLEMEKTİR.

    BUNLAR ÇİĞ MEYVE VE SEBZELERDE BOL BULUNUR. BOL SEBZE/MEYVE TÜKETENLERDE ÖZEFAGUS, AĞIZ BOŞLUĞU, MİDE, PANKREAS, KOLON, REKTUM VE AKCİĞER KANSER İNSİDANSININ (SIKLIĞININ) DÜŞÜK OLMASIYLA BAĞDAŞTIRILMAKTADIR.

    SÖZLÜK
    İNSİDANS: SIKLIK
    APOPTOZ: ETRAFTAKİ HÜCRELERE ZARAR VERMEDEN BİR HÜCRENİN ÖLMESİ
    DETOKSİFİKASYON: VÜCUTTAKİ ZEHİRLİ MADDELERİN DAHA AZ ZEHİRLİ BİLEŞİKLERE ÇEVRİLEREK ATILMASI.

    YanıtlaSil