9 Nisan 2010 Cuma

MUCİZE YEŞİL: ISPANAK

ISPANAK

Salatada yenilen çiğ ıspanak, harika bir lif kaynağı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor. Özellikle pancar ile birlikte yendiği zaman iki bitkinin etkileşimi mikemmel olur.

Ispanak, provitamin A, C, E vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Çok iyi bir antioksidandır. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Pekliği giderir.

Uzmanlar, ıspanağın, karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, 'kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları için' bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze sebze ıspanağın içerdiği besin değerleri şunlardır: 25 kalori; 3 gr. protein; 3,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,3 gr. yağ; 2.1 gr. lif; 38 mgr. fosfor; 170 mgr. kalsiyum; 2.2 mgr. demir: 50 mgr. sodyum; 500 mgr. potasyum: 8.100 IU A vitamini: 0,07 mgr. B l vitamini; 0,14 mgr. B2 vitamini; 0.5 mgr. B3 vitamini: 150 mcgr. folik asit; 28 mgr. C vitamini ve 1,7 mgr. E vitamini.

Not: Gut hastalığı, safra ve böbrek taşı rahatsızlıkları çekenler yüksek oranda oksalat içeren ıspanağı yerken dikkat etmeliler.

1 yorum:

  1. ÖNEMLİ NOT: YEŞİLLİKLERİ YIKARKEN UZUN SÜRE SUDA BEKLETMEYİN... ZİRA SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLERİ YOKOLUYOR... ÖNCE AKAN SUDA YIKAYIN. SONRA SİRKELİ SUDA MAXİMUM 10 DAKİKA YBEKLETİN. SONRA YİNE YIKAYIN.

    YanıtlaSil